В Пловдив втори дневен център за деца на бежанци от Украйна

...
В Пловдив втори дневен център за деца на бежанци от Украйна
Коментари Харесай

Втори дневен център за украински деца откриха в Пловдив

В Пловдив втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори порти, заяви БНР .

В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6-годишна възраст. Центърът е в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров.

Наталия Елис от фондацията за поддръжка на украинците в Пловдив изясни по време на откриването, че всички родители на децата от центъра към този момент работя. Украински възпитателки образоват децата. Предстои да се наеме и преподавател по български език. Засега издръжката, както и заплащането на личния състав, се реализира посредством доброволни дарения и средства .
 Повече от 4 милиона украински бежанци са признати в Европа
Повече от 4 милиона украински бежанци са признати в Европа

Най-много украинци са се открили в Полша и Германия

Първият подобен център, разположен в някогашна детска блокова градина към ДГ " Кремена " в регион " Тракия ", бе открит в края на месец май и той действа на същия принцип. До момента в детските градини в града има записани 110 деца, а в учебните заведения 262 .

По думите на зам.-кмета Стефан Стоянов в Пловдив още от началото на рецесията в Украйна са се заели да обезпечат пространства за краткотрайно настаняване на бежанците. Едно от решенията беше за отпущането на пространствата на неизползваните детски градини .
 Почти 100 украински деца започнаха образователната година в столичен център
Почти 100 украински деца започнаха образователната година в столичен център

Те ще учат по украинска стратегия през Интернет

" Чрез ролята им на дневен център децата се приспособяват, до момента в който родителите им стартират работа или се приготвят за просветителната система ", сподели Стефан Стоянов.

Община Пловдив има желание да подкрепи построяването и на трети център за деца, защото общността се усилва.

Според заместник-кмета Георги Титюков опитът на Пловдив за справяне с бежанската рецесия продължава да е водещ образец освен в страната, само че и в Европа . Той напомни и високата оценка на еврокомисаря по обществените въпроси Никола Шмит, който бе на посещаване в някогашната Белодробна болница, в този момент център за настаняване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР